Czekolada dla wielu stanowi synonim słodycza po który sięga się głównie ze względu na smak. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niego jest ona cennym składnikiem diety, którego spożywanie niesie wiele korzyści dla organizmu. O jakich mowa? Podpowiadamy.
Czekolada i jej właściwości
Czekolada nie jest jedynie „słodkim grzeszkiem” i wspomagaczem dodawania sobie kalorii. Ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, co udowodnili już między innymi amerykańscy naukowcy. Jeśli regularnie będziemy sięgać po gorzką czekoladę dobrej jakości – czyli zawierającej kakao w ilości co najmniej 70 procent, to możemy przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powstania między innymi chorób układu krążenia. Oczywiście warto jest pamiętać o tym, że mimo wszystko dodajemy sobie za jej pośrednictwem kalorii, więc tutaj patrzenie na ilości spożycia tegoż słodycza są jak najbardziej wskazane, szczególnie dla osób dbających o dietę.
Zobacz także: https://www.oceanstudio.pl/zielona-herbata-i-jej-wlasciwosci/
Substancje w czekoladzie, które warto doceniać
Substancjami, jakie znajdują się w czekoladzie, a o których dobrodziejstwach warto jest wspomnieć, to przede wszystkim magnez. Ten wpływa korzystnie na pracę komórek nerwowych. Warto także wspomnieć zarówno o cynku, jak i selenie, które wspomagają wydzielanie endorfin odpowiedzialnych za poprawę humoru. Endorfiny to także naturalne substancje znieczulające, które redukują poziom stresu. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że czekolada zawiera również żelazo flawonidy. Te ostatnie to związki, które mają za zadanie poprawę funkcjonowania układu krążenia. Czekolada, to także fenyloetyloamina, czyli substancja, która wykazuje właściwości psychoaktywne. Podobnie jak endorfiny, przyczynia się ona do poprawy nastroju. Ma wpływ także na stymulację pozytywnej energii, a ponadto zwiększenie uczucia szczęśliwości. To wiele wyjaśnia, dlaczego sporo osób sięga po nią, kiedy ma tak zwany gorszy dzień. Naukowcy w swoich badaniach potwierdzili także, że czekolada w dużej mierze zawiera także wapń, miedź, a ponadto cenny potas.
Warto sięgać po czekoladę dobrej jakości
Aby czekolada spełniała wszystkie wymienione właściwości musi po prostu mieć dobrą jakość. Bez niej ani rusz ani pod względem wspomnianego działania, ani też smaku. Sięgajmy więc najlepiej po prostu po wyroby naturalne. Gdzie ich szukać? Na przykład w sklepach z ekologicznymi produktami, takim jak ten: https://wyrobynaturalne.com/ gdzie bardzo dobrej jakości produkty spotykają się z dużym wyborem oraz dobrymi cenami. Sięgając po takie wyroby można mieć pewność, że wszelka jakość zostanie zachowana.
More Stories
Nowoczesna Diagnostyka Zawrotów Głowy: Badanie VNG
Prywatne ośrodki rehabilitacyjne – klucz do szybszego powrotu do zdrowia po udarze
Usługi dentystyczne w Polsce