2024-11-08

Jak przyrządzić kurczaka curry – wybrane przepisy

kurczak curry

Jak dobrze wiadomo, każde danie można przygotować na kilka sposobów. Dzisiaj zatem skupimy się na kurczaku curry i przedstawimy kilka sposobów na to, jak go przyrządzić i jak podawać. Pamiętajmy jednak, że zawsze można lekko zmodyfikować przepis, by bardziej dostosować go do swoich preferencji smakowych.

Przepis 1

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 1 marchew
  • ½ papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Po ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml śmietany

 

Wykonanie

  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na filety. Większą część możemy przekroić dodatkowo na 2 mniejsze.
  • Doprawiamy mięso, smarujemy oliwą i odkładamy do zamarynowania (nawet na cała noc, jeśli mamy czas)
  • Cebulę kroimy w pióra, marchew w cienkie słupki, paprykę w paseczki, a czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Filet obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Następnie wyciągamy go na talerz.
  • Na patelni smażymy warzywa, aż do ich zmięknięcia.
  • Wlewamy bulion, gotujemy. Dodajemy mięso i gotujemy ok. 2 min.
  • Wlewamy śmietankę (lub mleczko kokosowe, jeśli za nim przepadamy) i mieszamy. Gotujemy 2 min.
  • Podajemy z ryżem i brokułami.

Przepis 2

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • Limonka
  • Przyprawa curry i do złocistego kurczaka
  • Puszka mleczka kokosowego
  • 1 papryka chilli
  • Łyżka pasty curry
  • Śmietana 18%
  • Olej

Wykonanie

  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie, by oblepiły mięso z każdej strony. Daj do lodówki na przynajmniej 20 min.
  • Cebulę kroimy drobno w kostkę, podobnie papryczkę. Smażymy na patelni, dodajemy kurczaka i podsmażamy.
  • Dodajemy sok z połówki limonki, mleko kokosowe, pastę curry, śmietanę i gotujemy do wyraźnego zgęstnienia sosu.

Przepis 3

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka (w wersji dla wegetarian: puszka ciecierzycy)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 papryczki chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Zielenina, np. pietruszka, kolendra

Wykonanie

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • Warzywa drobno kroimy i smażymy na patelni z olejem. Dodajemy curry i kurkumę. Smażymy 1 min.
  • Dodajemy kurczaka i smażymy go.
  • Dodajemy pomidory i zwiększamy palnik. Zagotowujemy.
  • Dodajemy sól, pieprz, mleko kokosowe i wszystko gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia sosu, przeważnie 10-15 min.
  • Podajemy z ryżem i zieleniną.

Przepis 4

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chili
  • 200 g mleka kokosowego
  • 3 łyżki śmietany
  • Pęczek natki pietruszki
  • Kurkuma, papryka słodka, curry, garam masala
  • Olej
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  • Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i włókien. Kroimy w nie za dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy olej i curry. Odstawiamy na 30-60 min, by się lekko zamarynowało.
  • Marchew pokrojoną w krążki gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy paprykę pokrojoną w słupki oraz chili bez pestek pokrojone w paski. Smażymy.
  • Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki i razem z kurczakiem dodajemy na patelnię, smażymy.
  • Dodajemy mleczko kokosowe, śmietanę i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  • dodajemy posiekają natkę i marchew. W razie potrzeby gotujemy dłużej do zgęstnienia sosu.
  • Podajemy z ryżem lub kasza bulgur.

Przepis 5

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 200 g papryki czerwonej
  • 100 g cebuli dymki
  • 6-7 cm imbiru
  • 5 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 łyżki pasty curry
  • 5 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 łyżki oleju
  • 220 ml mleka kokosowego
  • sól

Wykonanie

  • cebule obieramy, kroimy w krążki
  • paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, pestek, kroimy w paski
  • imbir obieramy i kroimy w drobna kostkę
  • trawę cytrynową kroimy wzdłuż i rozgniatamy płaska stroną noża
  • kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy kurczaka.
  • dodajemy curry, imbir i smażymy
  • dodajemy warzywa i smażymy
  • wlewamy mleczko kokosowe, trawę cytrynową i gotujemy przez 4 minuty na wolnym ogniu
  • wyciągamy trawę cytrynową
  • doprawiamy i podajemy z ryżem

Podsumowanie

Kurczak curry jest jednym z najprostszych oraz najpyszniejszych dań kuchni indyjskiej. Jak widać, można przygotować je w różnych wersjach. Jednak zawsze jest tak samo pyszne.

Każdy może nieco zmodyfikować danie pod siebie i swoje własne preferencje smakowe. Dodajemy więcej pasty curry lub chili, jeśli chcemy zaostrzyć smak, śmietana go łagodzi, limonka dodaje kwaśności, a syrop słodyczy.

Najważniejszymi składnikami są tutaj: kurczak, pasta i przyprawa curry, imbir, czosnek i papryczka chili. Do tego mleczko kokosowe i często śmietana.

Można dodatkowo dodawać wybrane warzywa (np. paprykę, por i marchew), bulion warzywny lub drobiowy czy trawę cytrynową. Dzięki temu danie nabierze nieco innego, ciekawego smaku.

Kurczaka curry podajemy przeważnie z ryżem. Jednak równie dobrze sprawdzi się kasza bulgur, ziemniaki pieczone, chlebek naas i wiele innych dodatków.