Jak dobrze wiadomo, każde danie można przygotować na kilka sposobów. Dzisiaj zatem skupimy się na kurczaku curry i przedstawimy kilka sposobów na to, jak go przyrządzić i jak podawać. Pamiętajmy jednak, że zawsze można lekko zmodyfikować przepis, by bardziej dostosować go do swoich preferencji smakowych.
Przepis 1
Składniki
- 600 g filetu z kurczaka
- ½ cebuli
- 1 marchew
- ½ papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- Po ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka mąki
- 150 ml bulionu
- 150 ml śmietany
Wykonanie
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na filety. Większą część możemy przekroić dodatkowo na 2 mniejsze.
- Doprawiamy mięso, smarujemy oliwą i odkładamy do zamarynowania (nawet na cała noc, jeśli mamy czas)
- Cebulę kroimy w pióra, marchew w cienkie słupki, paprykę w paseczki, a czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Filet obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Następnie wyciągamy go na talerz.
- Na patelni smażymy warzywa, aż do ich zmięknięcia.
- Wlewamy bulion, gotujemy. Dodajemy mięso i gotujemy ok. 2 min.
- Wlewamy śmietankę (lub mleczko kokosowe, jeśli za nim przepadamy) i mieszamy. Gotujemy 2 min.
- Podajemy z ryżem i brokułami.
Przepis 2
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie cebule
- Limonka
- Przyprawa curry i do złocistego kurczaka
- Puszka mleczka kokosowego
- 1 papryka chilli
- Łyżka pasty curry
- Śmietana 18%
- Olej
Wykonanie
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie, by oblepiły mięso z każdej strony. Daj do lodówki na przynajmniej 20 min.
- Cebulę kroimy drobno w kostkę, podobnie papryczkę. Smażymy na patelni, dodajemy kurczaka i podsmażamy.
- Dodajemy sok z połówki limonki, mleko kokosowe, pastę curry, śmietanę i gotujemy do wyraźnego zgęstnienia sosu.
Przepis 3
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka (w wersji dla wegetarian: puszka ciecierzycy)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 papryczki chili
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- Zielenina, np. pietruszka, kolendra
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Warzywa drobno kroimy i smażymy na patelni z olejem. Dodajemy curry i kurkumę. Smażymy 1 min.
- Dodajemy kurczaka i smażymy go.
- Dodajemy pomidory i zwiększamy palnik. Zagotowujemy.
- Dodajemy sól, pieprz, mleko kokosowe i wszystko gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia sosu, przeważnie 10-15 min.
- Podajemy z ryżem i zieleniną.
Przepis 4
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- 200 g mleka kokosowego
- 3 łyżki śmietany
- Pęczek natki pietruszki
- Kurkuma, papryka słodka, curry, garam masala
- Olej
- Sól, pieprz
Wykonanie
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i włókien. Kroimy w nie za dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy olej i curry. Odstawiamy na 30-60 min, by się lekko zamarynowało.
- Marchew pokrojoną w krążki gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy paprykę pokrojoną w słupki oraz chili bez pestek pokrojone w paski. Smażymy.
- Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki i razem z kurczakiem dodajemy na patelnię, smażymy.
- Dodajemy mleczko kokosowe, śmietanę i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
- dodajemy posiekają natkę i marchew. W razie potrzeby gotujemy dłużej do zgęstnienia sosu.
- Podajemy z ryżem lub kasza bulgur.
Przepis 5
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- 200 g papryki czerwonej
- 100 g cebuli dymki
- 6-7 cm imbiru
- 5 łodygi trawy cytrynowej
- 5 łyżki pasty curry
- 5 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki oleju
- 220 ml mleka kokosowego
- sól
Wykonanie
- cebule obieramy, kroimy w krążki
- paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, pestek, kroimy w paski
- imbir obieramy i kroimy w drobna kostkę
- trawę cytrynową kroimy wzdłuż i rozgniatamy płaska stroną noża
- kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę
- rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy kurczaka.
- dodajemy curry, imbir i smażymy
- dodajemy warzywa i smażymy
- wlewamy mleczko kokosowe, trawę cytrynową i gotujemy przez 4 minuty na wolnym ogniu
- wyciągamy trawę cytrynową
- doprawiamy i podajemy z ryżem
Podsumowanie
Kurczak curry jest jednym z najprostszych oraz najpyszniejszych dań kuchni indyjskiej. Jak widać, można przygotować je w różnych wersjach. Jednak zawsze jest tak samo pyszne.
Każdy może nieco zmodyfikować danie pod siebie i swoje własne preferencje smakowe. Dodajemy więcej pasty curry lub chili, jeśli chcemy zaostrzyć smak, śmietana go łagodzi, limonka dodaje kwaśności, a syrop słodyczy.
Najważniejszymi składnikami są tutaj: kurczak, pasta i przyprawa curry, imbir, czosnek i papryczka chili. Do tego mleczko kokosowe i często śmietana.
Można dodatkowo dodawać wybrane warzywa (np. paprykę, por i marchew), bulion warzywny lub drobiowy czy trawę cytrynową. Dzięki temu danie nabierze nieco innego, ciekawego smaku.
Kurczaka curry podajemy przeważnie z ryżem. Jednak równie dobrze sprawdzi się kasza bulgur, ziemniaki pieczone, chlebek naas i wiele innych dodatków.
More Stories
Proktolog: Twój Sprzymierzeniec w Zdrowiu Jelita i Profilaktyce
Nowoczesna Diagnostyka Zawrotów Głowy: Badanie VNG
Prywatne ośrodki rehabilitacyjne – klucz do szybszego powrotu do zdrowia po udarze