2025-02-14

Od czego zależy twardość wody?

Wszyscy znamy takie określenie, że „woda jest twarda”. Mówiły tak nasze mamy i babcie. Obecnie również jest to popularne wyrażenie. Mówimy tak na przykład, kiedy zauważamy, że na czajniku do gotowania wody w kuchni osadza się duża warstwa kamienia, albo kiedy nasze włosy po myciu są sztywne i splątane. Co tak dokładnie oznacza wyrażenie „twarda woda”?

Czym jest twarda woda?

Twardość wody zależy od zawartości jonów wapnia i magnezu. Właśnie taka woda powoduje to znamienne osadzanie się kamienia – i to nie tylko w czajniku czy w pojemniku na wodę w ekspresie, ale także w rurach i instalacji wodociągowej. Taka woda ma także dość charakterystyczny zapach i smak, których nie można pomylić z niczym innym – twarda woda zdecydowanie nie nadaje się do picia bez wcześniejszego przegotowania. Wysoka temperatura bardzo pomaga zaradzić problemowi.

Ważny jest także fakt, że twarda woda sprawia, że wszelkiego rodzaju środki myjące i piorące tracą swoją moc. Występujące w takich preparatach czynniki czyszczące wchodzą w reakcję z jonami wapnia i magnezu, stając się o wiele słabsze w działaniu. Używając więc twardej wody do prania lub do mycia naczyń, nigdy nie osiągniemy tak dobrych efektów, jak przy miękkiej wodzie.

Skąd się bierze twardość wody i jak ją zmierzyć?

Jony wapnia i magnezu występujące w twardej wodzie pojawiają się w niej w momencie, kiedy czysta woda, niezaciągnięta jeszcze do sieci wodociągowej, przepływa przez tereny bogate właśnie w te minerały. Występują one zarówno w glebie, jak i w skałach, ale czasami pojawiają się nawet w samych instalacjach rurociągowych — stamtąd również mogą zostać zaciągnięte przez płynącą wodę.

Twardość wody można zmierzyć w labotarium analiz fizykochemicznych, ale istnieją także prostsze, domowe sposoby na sprawdzenie, czy woda lecąca z naszego kranu jest twarda, czy też nie. W Internecie i sklepach stacjonarnych można kupić domowe testy sprawdzające poziom jonów wapnia i magnezu. W Polsce norma twardości zostaje przekroczona w momencie, kiedy w litrze wody znajduje się ponad 120 mg (miligramów) jonów wapnia czy też magnezu.