2024-04-18

Rola pieczywa w codziennej diecie

Pieczywo w naszej diecie

Codzienna dieta powinna być zbilansowana, co w praktyce oznacza, że ma zawierać wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy oraz minerały. Wśród wspomnianych składników należy wymienić produkty zbożowe, które odgrywają bardzo ważną rolę na drodze do osiągnięcia pełni zdrowia oraz dobrej kondycji organizmu. Oczywiście należy zwracać uwagę na ich jakość oraz brać pod uwagę naszą ewentualną nietolerancję pokarmową zanim po nie sięgniemy. Do tego typu produktów zalicza się pieczywo. Po jakie warto sięgać i dlaczego? Podpowiadamy.

Pieczywo jako główny składnik diety Polaków

Wiele badań dowodzi, że pieczywo stanowi niejako fundament diety większości Polaków. Niektórzy sięgają do nich niemal do każdego posiłku, czasem z wyjątkiem obiadu. W ostatnich latach pojawił się jednak trend, który świadczy o tym, że konsumpcja pieczywa zaczyna spadać i w następnych ma się on mocno utrzymać. W dużej mierze świadczy to o naszej świadomości żywieniowej, a także patrzenie na skład poszczególnych wyrobów piekarniczych. 

Co wpływa na jakość pieczywa

Na jakość pieczywa ma wpływ bardzo dużo czynników. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim to, z jakiej mąki dani producenci korzystają. Mowa przede wszystkim o jego czystości mikrobiologicznej. Ciasto na pieczywo musi być odpowiednio przygotowane. Nie bez znaczenia pozostaje także sam proces wypieku, a ponadto potem proces jego przechowywania. Bardzo ważne jest także to, czy do produkcji danego pieczywa dodawane są różnego rodzaju syntetyczne polepszacze.

Zobacz także: https://newsweb.pl/dobry-jakosciowo-chleb-jak-go-rozpoznac/

Jaki rodzaj pieczywa powinno się spożywać najczęściej?

Jak podają badania dotyczące żywienia, najlepiej, jeśli sięgamy po pieczywo, które w swoim składzie nie ma żadnych składników, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Mowa o różnego rodzaju chemicznych dodatkach, jak również tych, które po prostu mogą wywołać alergię pokarmową. Patrzmy więc koniecznie na skład poszczególnych wyrobów piekarniczych. Każda szanująca się piekarnia ma obowiązek przekazania na naszą prośbę informacji o każdym ze składników. Zalecenia specjalistów do spraw żywienia są takie, aby spożywać jak najwięcej produktów na bazie mąki żytniej. Kupujmy więc najczęściej razowy chleb. Zwracajmy uwagę na to, czy jest on robiony na naturalnym zakwasie.