2024-04-23

Czy młóto browarniane może być ponownie wykorzystane do produkcji piwa?

produkcja piwa

Młóto browarniane to produkt bogaty w wiele cennych mikro- i makroskładników odżywczych. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywane przez producentów mleka, hodowców zwierząt, ogrodników, a nawet piekarzy. Mimo tak bogatej zawartości browary pozbywają się go, ponieważ wszystko, czego potrzebowały do wytworzenia piwa, już z niego wydobyły. Raczej nie jest ponownie wykorzystywane przy jego produkcji, a jednak wciąż może się przydać w browarach, w jaki sposób?

Jak powstaje młóto browarniane?

Młóto browarniane powstaje ze słodu i innych składników piwa, które umieszczane są w kadzi zaciernej i zalewane wodą. Poprzez podgrzewanie i mieszanie zacieru, ze słodu wydobywana jest esencja potrzebna na kolejnych etapach warzenia piwa. Całość jest filtrowana, aby uzyskać ciecz wraz z rozpuszczonymi w niej ekstraktami, a pozostałości to właśnie młóto w postaci mokrej papki, które na tym etapie staje się odpadem.

Trzeba przyznać, że wygląd młóta nie należy do najatrakcyjniejszych, ale wbrew pozorom to cenny produkt. Browary rzadko wykorzystują je ponownie, chociaż wciąż na nim zyskują. Często zbywają je dystrybutorom, na przykład firmie Domino sprzedajmącej wysłodziny odbiorcom indywidulanym. Chętnie skupują je rolnicy do skarmiania zwierząt, ponieważ to dobre źródło białka. Tym sposobem zarówno hodowcy, jak i browar są zadowoleni. Producenci piwa dzięki temu zmniejszają ilość marnowanej żywności, zapobiegają tworzeniu śmieci, a dzięki temu dbają o środowisko i zyskują w oczach klientów.

Jak browary wykorzystują młóto browarniane?

Z reguły wysłodziny browarniane są odpadem dla browarów, które chętnie się ich pozbywają. W niektórych okolicznościach mogą je jednak ponownie wykorzystać w procesie produkcji piwa. Jest to możliwe, jeśli browar zainwestuje w jedno z odnawialnych źródeł energii, a dokładnie w biogazownię. Młóto jest bowiem doskonałym substratem do biomasy. W ten sposób producent piwa może sam wytwarzać energię do ogrzewania swoich budynków lub odsprzedawać ją do sieci.

Młóto browarniane ma wiele zastosowań, jednak wciąż trwają badania nad nowymi sposobami jego wykorzystania. Niedawno badacze odkryli, że po procesie fermentacji stanowi ono dobrą pożywkę dla drożdży, a to produkt, który również stosowany jest w browarnictwie. Kto wie, być może wkrótce browary będą mogły wykorzystywać młóto na jeszcze jeden sposób.