2024-05-08

Sok jabłkowy i jego właściwości

soki

Picie soku jabłkowego niesie ze sobą szereg korzyści. Wśród nich warto wymienić między innymi dostarczanie organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów wespół z przeciwutleniaczami. Te zapewniają ochronę przez wieloma często bardzo groźnymi schorzeniami. Nie bez znaczenia pozostają także właściwości usprawniające trawienie dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Dlaczego warto jeszcze wprowadzić sok z jabłek do codziennej diety? Podpowiadamy.

Wartość odżywcza soku jabłkowego

Zarówno jabłka, jak i zrobione z nich soki wpisują się w składniki diety, które dostarczają naszemu organizmowi szereg substancji odżywczych. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że są one niskokaloryczne – w 100 g jabłek znajduje się zaledwie 46 kcal.

To co przemawia za regularnym piciem soku z jabłek to niewątpliwie obecność błonnika pokarmowego, który bardzo wspomaga działanie układu pokarmowego – prawidłową pracę jelit, jak również trawienie. To także cenne źródło witamin w tym C, E oraz A. Warto docenić go także za dostarczanie zdrowych kwasów w połączeniu z antyoksydantami hamującymi działanie wolnych rodników oraz zdrowymi kwasami. Pamiętajmy jednak o tym, aby wszystkie wymienione bogactwa znalazły się w składzie soku należy postawić na te wysokiej jakości. Świetnie w tej roli sprawdzają się soki tłoczone, zachowujące wszystkie wartości odżywcze owoców, a ponadto pozbawione cukru, konserwantów oraz wody, w tym m.in. takie jak te https://zdrowysok.com/11-soki-tloczone.

Zobacz także: https://openzone.pl/sok-pomidorowy-i-jego-wlasciwosci/

Właściwości soku jabłkowego

Duża zawartość witaminy C bardzo mocno przekłada się na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że sok jabłkowy wspomaga proces oczyszczania naszego organizmu z toksyn, jak również bardzo mocno wpływa na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej (na co ma wpływ obecność potasu). Picie soku z jabłek przyczynia się także do spowolnienia procesów starzenia organizmu za co odpowiedzialne jest neutralizowanie wolnych rodników. Warto również wspomnieć o ochronie przed wieloma groźnymi chorobami w tym m.in. nowotworami. Takie działanie zawdzięczamy obecności antyoksydantów. Sok ten mocno wpływa również na normalizację prawidłowego profilu lipidowego krwi. Z pomocą zawartych w nim pektyn przyczynia się do regulacji stężenia cholesterolu jak również cukru. Tego typu właściwości na próżno jednak szukać w sokach w których znajduje się duża ilość konserwantów, barwników czy też cukru dlatego też warto sięgać po wyroby sprawdzonych producentów, w tym takich jak ten https://zdrowysok.com/.