2024-05-27

Z czego wynika rosnąca popularność bambusowych przyborów kuchennych?

przybory kuchenne

Drewno bambusowe ma wszechstronne zastosowanie zarówno dzięki estetyce, jak i cennym właściwościom. Coraz częściej pojawia się w kuchni w formie desek do krojenia, misek, podstawek, tac do serwowania oraz przyborów kuchennych. Co sprawia, że akcesoria bambusowe cieszą się tak dużym zainteresowaniem? Jak dbać o przybory z bambusa, by zachowały swoją świetność przez wiele lat użytkowania?

Trendy wnętrzarskie a bambusowe przybory kuchenne

Co wspólnego mają trendy wnętrzarskie z bambusowymi przyborami do kuchni? W aranżacji wnętrz można od niedawna zauważyć upodobanie w naturalnych materiałach. Po bumie na białe i szare meble coraz częściej stawia się na naturalne walory drewna. Występujące we wnętrzach ciepłe barwy sosny, dębów czy mahonii dopełnia się akcesoriami i elementami wyposażenia o podobnej estetyce. W kuchni to właśnie bambus uzupełnia aranżację. To jeden z najlepszych materiałów, który łączy w sobie naturalność i właściwości pozwalające zachować estetykę w kontakcie z wodą, wysoką temperaturą i różnymi substancjami.

Ekologiczny materiał na przybory

Powrót do natury w aranżacji wnętrz to nie jedyna przyczyna popularności bambusa. Jak wyjaśnia sklep z artykułami do domu Prolida, świadomość społeczeństwa na temat potrzeby dbania o środowisko rośnie, dlatego coraz częściej rezygnuje się z przyborów silikonowych i z tworzyw sztucznych na rzecz materiałów naturalnych. Bambus osiąga do 50 m wysokości i jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie. Coraz więcej producentów i świadomych konsumentów wybiera bambus zamiast drewna, co znacząco wspiera ekosystem. Bambus to materiał biodegradowalny, dlatego wpisuje się w nurt zero waste.

Naczynia, sztućce i przybory kuchenne z bambusa

Z drewna bambusowego wytwarza się deski do krojenia, przybory kuchenne, takie jak chochle i łopatki, a także zestawy składające się z misek i sztućców dla maluszków uczących się spożywać stałe posiłki. Bambus wykorzystywany jest również jako estetyczny i wygodny dodatek do akcesoriów kuchennych. Często ma formę wieczek przy pojemnikach i słojach do przechowywania żywności czy rękojeści noży do krojenia i sztućców ze stali nierdzewnej.

Jak pielęgnować przybory bambusowe?

Choć bambusowe przybory kuchenne są znacznie twardsze od drewna i dzięki sprasowaniu włókien nie rozwarstwiają się, nie zaleca się mycia ich w zmywarce. Najbezpieczniejszą metodą czyszczenia jest mycie ręczne w wodzie z płynem do mycia naczyń i osuszenie ściereczką. Akcesoria można zaimpregnować olejem, takim samym, jaki używany w kuchni.