2024-06-25

3 produkty wzmacniające odporność

Okres jesienno-zimowy nie jest łaskawy dla naszego organizmu. Chłodne miesiące, mniejszy dostęp do wartościowych warzyw i owoców, ryzyko zachorowania na różnego rodzaju choroby, to tylko jedne z czynników, które mają wpływ na nasz układ odpornościowy. Jak skutecznie go wzmocnić na wiosnę? Podpowiadamy.

Zdrowa dieta to podstawa odporności

Zdrowa i zbilansowana dieta jest motorem napędowym do prawidłowego i efektywnego działania układu odpornościowego. Powiedzenie, że jest się tym, co się je ma w 100 procentach przełożenie na rzeczywistość. Większość naszej odporności kryje się w jelitach, więc dostarczanie im wartościowych produktów jest szalenie ważne. Często nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków, albo nie do końca swobodnie czujemy się w kuchni. Wtedy z pomocą przychodzi catering pudełkowy. Taka forma ułożenia jadłospisu, a następnie dostarczenia go pod same drzwi jest nie tylko wygodnym, ale i po prostu oszczędzającym mnóstwo czasu rozwiązaniem. Warto wybrać catering dietetyczny, który zapewnia doradztwo żywieniowe, sporządzenie indywidualnego jadłospisu, a następnie dowóz potraw do domu czy biura.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to źródło cennych witamin i minerałów, a ich prawidłowe dostarczanie organizmowi stanowi gwarancję zapewnienia ich organizmowi, a co za tym idzie – jego prawidłowe funkcjonowanie. Mowa głównie o włączeniu do diety tych, które zawierają zarówno witaminę C, jak i beta karoten. W przypadku witaminy C warto sięgać po jarmuż, czerwoną i zieloną paprykę, szpinak, kalafior, truskawki, kalarepę czy też pomarańcze. Beta karoten, to między innymi: marchewka, morele, brzoskwinie, papryka czerwona, boćwinka, a także śliwki i natka pietruszki.

Witamina D3

Wiele badań dowodzi, że witamina D3 pełni bardzo ważną funkcję wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej niedobór może wiązać się z licznymi chorobami, a w tym nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. W jakich produktach jej szukać? Przede wszystkim w rybach morskich (sardynka, śledź oraz łosoś), a także w tranie. Nie bez znaczenia pozostają jajka, pełne mleko oraz produkty mleczne, a ponadto wątroba czy sery dojrzewające.

Zobacz także: http://pressweb.pl/dieta-bez-nabialu-co-jesc-a-czego-unikac/

Kiszonki

Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który stwarza idealne wręcz warunki do tego, aby rozwijały się korzystne bakterie jelitowe. Jest także bardzo pomocny w tym, aby zapobiegać rozwojowi bakterii gnilnych. Zmiana tego typu w mikroflorze jelit świetnie wpływa na odporność. Wspomniane bakterie to tak zwane szczepy probiotyczne, które podczas fermentacji wytwarzają witaminę C. Takie właśnie czynniki determinują to, że kiszonki zawierają jej o wiele więcej niż produkt surowy, który nie został poddany kiszeniu.

Zdrowa i zbilansowana dieta jest bardzo ważnym elementem układanki pt. budowanie odporności. Jest to szczególnie ważne po zimie, kiedy organizm jest mocno osłabiony.