
Okres jesienno-zimowy nie jest łaskawy dla naszego organizmu. Chłodne miesiące, mniejszy dostęp do wartościowych warzyw i owoców, ryzyko zachorowania na różnego rodzaju choroby, to tylko jedne z czynników, które mają wpływ na nasz układ odpornościowy. Jak skutecznie go wzmocnić na wiosnę? Podpowiadamy.
Zdrowa dieta to podstawa odporności
Zdrowa i zbilansowana dieta jest motorem napędowym do prawidłowego i efektywnego działania układu odpornościowego. Powiedzenie, że jest się tym, co się je ma w 100 procentach przełożenie na rzeczywistość. Większość naszej odporności kryje się w jelitach, więc dostarczanie im wartościowych produktów jest szalenie ważne. Często nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków, albo nie do końca swobodnie czujemy się w kuchni. Wtedy z pomocą przychodzi catering pudełkowy. Taka forma ułożenia jadłospisu, a następnie dostarczenia go pod same drzwi jest nie tylko wygodnym, ale i po prostu oszczędzającym mnóstwo czasu rozwiązaniem. Warto wybrać catering dietetyczny, który zapewnia doradztwo żywieniowe, sporządzenie indywidualnego jadłospisu, a następnie dowóz potraw do domu czy biura.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to źródło cennych witamin i minerałów, a ich prawidłowe dostarczanie organizmowi stanowi gwarancję zapewnienia ich organizmowi, a co za tym idzie – jego prawidłowe funkcjonowanie. Mowa głównie o włączeniu do diety tych, które zawierają zarówno witaminę C, jak i beta karoten. W przypadku witaminy C warto sięgać po jarmuż, czerwoną i zieloną paprykę, szpinak, kalafior, truskawki, kalarepę czy też pomarańcze. Beta karoten, to między innymi: marchewka, morele, brzoskwinie, papryka czerwona, boćwinka, a także śliwki i natka pietruszki.
Witamina D3
Wiele badań dowodzi, że witamina D3 pełni bardzo ważną funkcję wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jej niedobór może wiązać się z licznymi chorobami, a w tym nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. W jakich produktach jej szukać? Przede wszystkim w rybach morskich (sardynka, śledź oraz łosoś), a także w tranie. Nie bez znaczenia pozostają jajka, pełne mleko oraz produkty mleczne, a ponadto wątroba czy sery dojrzewające.
Zobacz także: http://pressweb.pl/dieta-bez-nabialu-co-jesc-a-czego-unikac/
Kiszonki
Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który stwarza idealne wręcz warunki do tego, aby rozwijały się korzystne bakterie jelitowe. Jest także bardzo pomocny w tym, aby zapobiegać rozwojowi bakterii gnilnych. Zmiana tego typu w mikroflorze jelit świetnie wpływa na odporność. Wspomniane bakterie to tak zwane szczepy probiotyczne, które podczas fermentacji wytwarzają witaminę C. Takie właśnie czynniki determinują to, że kiszonki zawierają jej o wiele więcej niż produkt surowy, który nie został poddany kiszeniu.
Zdrowa i zbilansowana dieta jest bardzo ważnym elementem układanki pt. budowanie odporności. Jest to szczególnie ważne po zimie, kiedy organizm jest mocno osłabiony.
More Stories
Jak możemy wyleczyć wadę zgryzu?
Jak szybko postępuje krótkowzroczność u dzieci?
Proktolog: Twój Sprzymierzeniec w Zdrowiu Jelita i Profilaktyce