2025-02-14

Dlaczego warto jeść cytrusy?

Jedzenie cytrusów

Szeroka dostępność wszelkiego rodzaju owoców cytrusowych w Polsce nie dziwi już dzisiaj nikogo, jednak nie zawsze tak było. Kilkadziesiąt lat temu soczyste pomarańcze czy cytryny były uznawane za rarytasy dla klasy wyższej, podczas gdy dla przeciętnego człowieka był to towar luksusowy zarezerwowany tylko na specjalne okazje. Cytrusy jednak mają w sobie wiele korzystnych właściwości, z których powinniśmy korzystać pełnymi garściami. Dlaczego?

Cytrusy – bomba witaminowa

Po owoce cytrusowe najczęściej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko zachorowania na różnego typu infekcje znacznie wzrasta. Cytrusy są naturalnym źródłem mocy witamin, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Są przede wszystkim bogate w witaminę C, która poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pomaga w procesie przyswajania żelaza z posiłków, dzięki czemu przeciwdziała występowaniu anemii. Oprócz cennej witaminy C, w cytrusach znajdziemy również witaminy z grup A i B, a także różnorodność składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez czy fosfor, które dodatkowo pomagają zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Cytrusy – źródło błonnika i antyoksydantów

Niewiele osób wie, że cytrusy są również źródłem błonnika tak ważnego w kontekście optymalnej pracy układu pokarmowego. Błonnik pobudza procesy trawienne oraz wspiera szybszą przemianę materii, co dla osób będących w trakcie kuracji odchudzających może być wartością dodaną. Nie można również zapominać o zawartości licznych przeciwutleniaczy, które pomagają zachować odpowiednią homeostazę organizmu. Związki z tej grupy pozwalają neutralizować działanie wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do zapobiegania wielu schorzeń. Antyoksydanty wykazują się również realnym wpływem na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu oraz chronią nasze DNA przed uszkodzeniami.

Cytrusy – niska kaloryczność

Pomarańcze, mandarynki czy klementynki uważane są za owoce z rodzaju dosyć słodkich, jednak mogą pochwalić się stosunkowo niską kalorycznością. Jest to związane z dużą zawartością wody w ich strukturach, dzięki czemu polecane są osobom chcących zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo, cytrusy mają posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi i są bezpieczne dla osób ze zdiagnozowaną cukrzycą. Dla tych ostatnich najbardziej polecane są grejpfruty, które na 100 gram zawierają zaledwie 30 kcal.

Cytrusy – odkwaszają organizm

Zawarte w cytrusach składniki odżywcze i minerały pozytywnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Regularne spożywanie pomarańczy, grejpfrutów czy mandarynek powoduje odkwaszenie organizmu pomimo dużej zawartości kwasu cytrynowego, co przynosi pozytywne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Warto jednak zaznaczyć, że po spożyciu kwaśnych owoców należy przepłukać usta wodą, by zawarte w nich związki kwasowe nie uszkodziły zębowego szkliwa.

Cytrusy – niesamowity smak

Większość osób sięga po cytrusy jednak ze względu na ich wysokie walory smakowe – soczyste, dojrzałe pomarańcze to niesamowity smak, który wzbogaca wiele potraw czy deserów. Dodatkowo, cytrusy dla wielu osób stanowią zdrowy zamiennik słodkich soków czy przekąsek, dzięki czemu wiele osób z powodzeniem radzi sobie z procesem redukcji masy ciała.